Share

Facebook icon Twitter icon Mail icon

Ikuti kami #GetItRight di platform media sosial untuk mengetahui lebih lanjut mengenai apa yang pihak syarikat boleh lakukan untuk membina tenaga kerja yang lebih baik di Malaysia.

Get It Right: Membina Tenaga Kerja yang Lebih Baik

Adakah anda bergantung pada tenaga kerja intensif? Jika ya, adalah penting untuk mengenali dan mengambil langkah dalam memastikan amalan perniagaan dan rantaian bekalan anda bebas daripada risiko buruh paksa dan buruh kanak-kanak.

Syarikat perlu menghormati hak pekerja dan mendapatkan lesen sosial mereka, untuk mengelakkan konflik yang merugikan syarikat dan komuniti. Selain itu, syarikat dapat mengurus risiko operasi dan mematuhi keperluan kawal selia Pelan Tindakan Kebangsaan Malaysia mengenai Buruh Paksa (NAPFL) 2021-2025 yang baru dilaksanakan. Dengan begitu, perniagaan akan berada pada kedudukan yang lebih baik.

Situasi di Malaysia

Pekerja ladang di dalam situasi buruh paksa di Malaysia

Pemegang permit kerja asing adalah bukan ahli persatuan pekerja

Kanak–kanak yang berumur 5 hingga 11 tahun berada dalam keadaan buruh kanak–kanak pada tahun 2018

Apakah Pelan Tindakan Nasional Berhubung Buruh Paksa (NAPFL) 2021-2025?

Malaysia telah mencipta sejarah dengan mengambil langkah berani ke arah menamatkan buruh paksa dan buruh kanak-kanak dengan pelancaran Pelan Tindakan Nasional Berhubung Buruh Paksa (NAPFL) 2021-2025?

Dibangunkan oleh Kementerian Sumber Manusia (KSM) dan disokong oleh Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO), pelan ini menetapkan matlamat yang jelas untuk menghapuskan buruh paksa di Malaysia menjelang 2030. Ia memberi tumpuan kepada kesedaran, penguatkuasaan, migrasi buruh dan akses kepada perkhidmatan dan sokongan, pencegahan dan perlindungan untuk mangsa buruh paksa.

Bersedia untuk mengambil pendirian menentang buruh paksa dan buruh kanak–kanak dalam perniagaan anda?

Earthworm Foundation sedia membantu.

Dahulunya dikenali sebagai The Forest Trust (TFT), kami ialah sebuah organisasi bukan untung global dengan pengalaman selama 24 tahun bekerjasama dengan sektor swasta, kerajaan, komuniti dan masyarakat sivil untuk mencipta penyelesaian kepada cabaran alam sekitar dan sosial dalam rantaian bekalan.

Sejajar dengan seruan untuk bertindak oleh Kementerian Sumber Manusia (KSM) dan Kementerian Perladangan dan Komoditi (KPK), kami menyasarkan untuk meningkatkan kesedaran dan menyokong perniagaan dalam melaksanakan pelan tindakan untuk mencegah amalan berbahaya ini.

Selepas Pelan Tindakan Nasional Berhubung Buruh Paksa (NAPFL) 2021-2025 dilancarkan - yang bertujuan untuk menghapuskan amalan buruh paksa di Malaysia menjelang 2030, Malaysia beralih daripada Tier 3 kepada Tier 2 Watchlist di Report Laporan Pemerdagangan Orang 2023, Jabatan Negara America Syarikat . Kerajaan Malaysia berharap dengan lebih banyak perniagaan melaksanakan amalan buruh yang lebih baik, negara akan menghapuskan buruh paksa menjelang 2030.

Bagaimanakah penjajaran dengan piawaian antarabangsa dapat membantu syarikat menambahbaik amalan buruh, meningkatkan bahagian pasaran dan melindungi hak pekerja? Tonton video ini untuk mengetahui lebih lanjut.

Tanggungjawab Bersama

Melaksanakan tonggak utama pencegahan, perlindungan dan perkongsian akan membantu membina masyarakat yang lebih adil dan saksama.

Tiada lagi 'urusan seperti biasa'

Perniagaan tidak lagi mampu untuk terus beroperasi seperti dahulu (hak asasi manusia & tadbir urus kini menjadi aspek utama cara kami bekerja)

Melabur dalam menangani buruh paksa dan buruh kanak-kanak membawa faedah jangka panjang

Menutup jurang pematuhan, mengamalkan usaha wajar, dan menyelaraskan amalan perniagaan dengan piawaian tempatan dan antarabangsa membuka laluan ke arah menjadi pembekal pilihan dan pemain industri utama.

Bukan sekadar baik untuk dimiliki, tetapi tugas dan tanggungjawab

Membanteras buruh paksa dan buruh kanak-kanak bermula dari pusat amalan perniagaan

Earthworm and the Malaysian Ministry collaborate on a practical guide for companies to #GetItRight on workforce labour practices.

Read more here

Bagaimana untuk Membina Amalan Buruh yang Lebih Baik?


Adakah anda ingin membina tenaga kerja yang lebih baik tetapi tidak tahu dari mana hendak bermula? Kami faham bahawa perubahan boleh menjadi sukar, muat turun risalah panduan kami untuk membantu anda mengemudi laluan ke amalan buruh yang lebih baik.


Tersedia dalam Bahasa Inggeris, Bahasa Malaysia dan Bahasa Mandarin - Muat turun salinan anda di bawah.

Dapatkan salinan percuma panduan 'Get It Right' anda sekarang dan ambil langkah pertama ke arah membina masa depan yang lebih baik untuk perniagaan anda dan pekerja anda.

Dalam risalah ini, anda akan mendapat perkara berikut:

  • Gambaran keseluruhan buruh paksa dan kanak-kanak
  • Senarai semak untuk menilai syarikat anda amalan buruh
  • Siapa yang bertanggungjawab untuk mendorong amalan buruh yang lebih baik di syarikat anda
  • Bagaimana pematuhan akan memberi manfaat kepada syarikat anda
  • Apa yang berlaku apabila anda tidak mematuhi
  • Bagaimana untuk membina amalan buruh yang lebih baik
  • Bagaimana Earthworm Foundation boleh membantu

    Untuk melihat dasar privasi kami, klik di sini.
Sila pilih negeri anda jika beroperasi dalam Malaysia.

'Pihak Earthworm telah menekankan langkah usaha mengikut standard dan piawaian hak buruh dan asasi manusia yang diiktiraf di peringkat antarabangsa dan telah berjaya meletakkan penurunan kadar pelarian warga asing sehingga 30%.'

IOI Corporation Berhad

Melalui pelbagai testimoni dari pekerja warga asing dan pihak pengurusan ladang, tontoni video ini dimana amalan buruh dan hak asasi yang baik yang boleh dijadikan salah satu amalan dalam strategi pengekalan buruh dan warga asing.

Ketahui Solusi Kami

Program Transformasi Pekerja (LTP)

Read more

Alatan untuk Transformasi (T4T)

Read more

Rangka Kerja Penilaian Risiko Kanak-kanak (CRAF)

Read more

Alatan untuk Pengambilan Pekerja Beretika dan Usaha Wajar (ERDD)

Read more

Penahanan passport adalah isu berpanjangan di Malaysia. Kesedaran bahawa ia adalah petunjuk buruh paksa masih rendah di kalangan ramai perniagaan Malaysia.

Namun, beberapa perintis dalam industri minyak sawit telah mula mengubah trend ini. Video ini menunjukkan Earthworm Foundation [dahulunya dikenali sebagai The Forest Trust (TFT)], Wilmar dan Kim Loong Palm Oil Mill, menjalankan sesi meletakkan semula pasport di tapak tangan pekerja.


Bekerjasama dengan Nestlé untuk Meningkatkan Amalan Pengambilan Pekerja dalam Sektor Pulpa dan Kertas.

Sebagai sebahagian daripada komitmen Nestlé terhadap hak asasi manusia, syarikat makanan dan minuman ini dan Earthworm Foundation sedang berusaha untuk menambah baik amalan pengambilan pekerja dalam sektor pulpa dan kertas Malaysia.

Ketahui lebih lanjut disini

Membina Masa Depan Kerja yang Lebih Baik

Ingin mendapatkan pandangan dan petua praktikal untuk memastikan amalan buruh yang adil dalam rantaian bekalan anda? Terokai kandungan kami di bawah, dan sila tandai halaman ini dan semak semula pada bulan-bulan akan datang untuk mendapatkan sumber tambahan.

Sorotan Media

'Building better labour practices in Malaysia: The urgency for compliance'
Satu pendapat oleh Quek Karl Yen, Pengarah Serantau Earthworm Foundation (Asia), The Edge Malaysia

Syarikat-syarikat Malaysia telah terjejas oleh beberapa larangan Perintah Pelepasan Penahanan (WRO) oleh Kastam dan Perlindungan Sempadan (CBP) AS sejak beberapa tahun kebelakangan ini kerana dakwaan penyalahgunaan buruh, termasuk pengekalan pasport.

Larangan seperti ini memberi kesan ketara kepada perniagaan, imejnya dan reputasinya. Dalam ulasannya, Quek Karl Yen, Pengarah Serantau Yayasan Cacing Tanah (Asia), menonjolkan risiko ketidakpatuhan syarikat dan membentangkan inisiatif yang menjanjikan, menggesa perniagaan untuk bertindak sekarang. Ketahui cara syarikat boleh melindungi kesejahteraan pekerja, sejajar dengan piawaian nasional, meningkatkan akses kepada bahagian pasaran global untuk menarik pelabur yang lebih baik dan mengurangkan risiko penalti.

Baca di sini

Akta Pekerjaan Malaysia 1955 - Pindaan (2022)

Pindaan kepada Akta Pekerjaan Malaysia 1955 telah berlaku pada tahun 2022 dan mula dikuatkuasakan pada Januari 2023. Antara perubahan itu ialah larangan buruh paksa, notis untuk meningkatkan kesedaran tentang gangguan seksual, kewajipan kontraktor buruh untuk memasuki kontrak bertulis dengan prinsipal kontrak dan banyak lagi.

Ketahui lebih lanjut di sini

Apakah itu MSPO 2.0?

MSPO 2.0 ialah skim pensijilan mandatori kebangsaan MSPO untuk ladang kelapa sawit Malaysia, kebun kecil bebas dan terancang serta kemudahan pemprosesan minyak sawit. Pensijilan MSPO, yang disahkan oleh Jabatan Standard Malaysia, memenuhi keperluan untuk skim pensijilan kemampanan yang adil untuk meningkatkan akses pasaran global industri minyak sawit. Piawaian MSPO mengandungi tujuh prinsip yang membentuk keperluan umum rangka kerja sistem pengurusan, berdasarkan tiga tonggak kemampanan yang berdaya maju dari segi ekonomi, boleh diterima secara sosial dan mesra alam. Ketahui lebih lanjut di bawah.

MPSO 2.0

Ketahui lebih lagi mengenai kerja Earthworm Foundation menjaga kebajikan dan kesejahteraan pekerja.

KEKAL DENGAN ISU SEMASA

Dengan sokongan kami, anda boleh mencapai tenaga kerja yang bukan sahaja produktif dan cekap, tetapi juga bebas daripada eksploitasi dan penyalahgunaan. Mulakan langkah pertama anda hari ini!

Sertai kami dalam usaha mewujudkan persekitaran kerja yang lebih baik dan adil untuk semua.

Sentiasa cakna mengenai berita dan maklumat terkini dengan melanggan surat berita kami di bawah atau berhubung dengan kami di LinkedIn untuk mendapatkan berita terkini.